Vreedenoords industriële verleden zal zijn terug te zien in Vechtvoorde. In zowel de architectuur, detailleringen als materialisatie.
Het appartementengebouw is geïnspireerd op het gebouw Insulinde, een in 1890 opgerichte melkfabriek waarnaar ook de nabijgelegen woonwijk is vernoemd. Typerende onderdelen, zoals de roodbruine metselsteen, hoge kozijnen en centraal gepositioneerde entree, refereren aan de later afgebrande fabriek. De 10 grondgebonden woningen aan de zijarm van de Vecht sluiten op het gebouw aan: als ‘loodsen’ opgetrokken pakhuizen, zoals die ook elders aan de Vecht te zien zijn. Het Heerenhuis ernaast staat symbool voor het beheerdershuis.
Dichter bij de Vecht staan de verschillende villa’s. De 3 vrijstaande blokken aan de zuidkant van de Vechtarm – waarvan er 1 is uitgevoerd als twee-onder-een-kap – zijn opgezet als een bij elkaar passend Vechts ensemble. Ook deze, in Vechtse stijl ontworpen woningen, herinneren aan de industriële bedrijvigheid van vroeger. Het prominentst aanwezig is Villa Vechtvoorde, fraai gepositioneerd op de kruising van de Vecht en zijarm ervan. De architectuur van de woning doet denken aan Vechtse bouw, maar bezien door de ogen van nu. De woningen ernaast vormen de ‘bijgebouwen’ van de villa. Aan de overzijde van de Vechtarm verrijst nog een nieuw gebouwd koetshuis. Het bedrijfsgedeelte hiervan sluit aan op Buitenplaats Vreedenoord, het woongedeelte op de overige woningbouw.
Uitzonderlijke omgeving
‘Ik durf te zeggen dat Vechtvoorde tot de uitzonderlijkere woonprojecten behoort. Want je leeft hier direct aan de Vecht in een ronduit idyllische omgeving met kleine bruggetjes, mooie bomen aan de straatkant, tuinen aan het water en pleziervaart voor de deur.
Bovendien vormt het project een eensluidend geheel, een echt buurtje, met allemaal stoere woningen die bij elkaar passen, zodat de samenhang tussen bewoners wordt bevorderd. Mensen die hier wonen zullen willen blijven.’
: ARCHITECT BRITTA VAN EGMOND
Wonen met een knipoog naar vroeger
‘Vanaf het begin stond vast dat het plan zou refereren aan het industriële terreinverleden. Geen gehistoriseerde bouw, dat zeker niet, maar een Vechts ensemble van hoofdhuis en bijgebouwen dat als het ware knipoogt naar de bedrijvigheid van vroeger. Het duidelijkst zie je dit bij het meest rechts gelegen woonhuis, niet toevallig het Fabriekje genaamd.
Ook het huis Orangerie Oost en West, een twee-onder-een-kapper schuin daarachter, heeft sterke verwijzingen naar het verleden. De prominent gepositioneerde Villa Vechtvoorde, direct aan het water van de Vecht, verbeeldt het landhuis dat hier vroeger had kunnen staan. Net als het Koetshuis dat daar schuin tegenover staat.’
: ARCHITECT EN PARTNER BART THEUNISSEN
Duurzaam Vechtvoorde
Alles aan Vechtvoorde straalt duurzaamheid uit. Het plan wordt met respect voor de omgeving en het nabij gelegen Natura 2000 gebied ontwikkeld. Duurzaamheid is een van de belangrijkste eigenschappen van de woningen in Vechtvoorde. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, worden gasloos uitgevoerd, voorzien van duurzame installaties en er wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout. Bij de bouw wordt gestreefd naar een circulaire aanpak als het gaat om bouwlogistiek, bouwmethode en materialisering.
In Vechtvoorde is veel aandacht voor duurzaamheid en natuurinclusief bouwen. Zowel op energie-, water- en ecologische gebied voorziet het project in oplossingen om de belasting op het milieu te beperken. Hemelwater wordt niet geloosd via het riool, maar teruggevoerd naar de Vecht. Ook worden bijvoorbeeld speciale nestkasten opgenomen in het project om de aanwezige fauna te beschermen.
Energiezuinig
De woningen krijgen een EPC-waarde van ruim onder de wettelijke vereisten. Dit gaat u merken aan uw energierekening. De woningen worden voorzien van individuele warmtepompen, PV-panelen en WTW-installaties. Hierdoor krijgt u een woning welke geen of zeer lage energiekosten heeft.
Verkoop gestart!
InschrijvenDe villa’s enorme leefruimten
Het plan wordt gecompleteerd door 5 villawoningen, waarvan enkele direct zijn gelegen aan de Vecht. Een van de villa’s wordt uitgevoerd als twee-onder-een kap, 2 zijn vrijstaand en de vijfde kent de vorm van een koetshuis. De woningen ten zuiden van de waterarm zijn opgezet als een karakteristiek Vechts ensemble. Het Koetshuis staat hier tegenover.
De pakhuizen groots wonen in loftstijl
Dankzij de enorme woonoppervlakten zijn ze bij uitstek geschikt voor grote gezinnen. De Pakhuizen liggen direct aan het water, dat toegankelijk is via de achtertuinen. De rij wordt beëindigd met het Heerenhuis, een vrijstaande woning met geschakelde berging. De woning beschikt over een geheel eigen architectuur, waaronder veel baksteen details.
Appartementen modern wonen in een bijzonder gebouw
Het appartementengebouw vormt de entree van Vechtvoorde. Het gebouw, dat uit 3 woonlagen bestaat, begint met een half verdiepte parkeerkelder met (fietsen)bergingen. De 5 woningen op de 2 bovenste lagen zijn voorzien van zeer ruime (dak)terrassen. Sommige reiken tot afmetingen van bijna 100m2.